Műtárgyvédelem

Műtárgyvédelem – mit kell róla tudni?

Miért fontos a műtárgyvédelem?

Ahhoz, hogy egy múzeum megőrizhesse az ott található műtárgyak értékét, fontos hogy szakemberek végezzék az ezzel kapcsolatos feladatokat és restaurálásokat. Egy-egy tárgy megmenthetősége függhet akár már a feltárása módjától is. Később figyelembe kell venni a csomagolást, hiszen ennek elsődleges célja, hogy védje az adott tárgyat a hirtelen megváltozó környezeti hatásoktól, mint például a túl alacsony vagy túl magas hőmérséklet, nedvesség tartalom, vagy fény. A nagyméretű, különös formájú, vagy bármilyen egyéb okból megkülönböztetett műtárgyak csomagolását egyenként, egyedi módon kell megoldani. Ezen kívül elengedhetetlen, hogy az adott tárgyak megfelelő helyen, kifejezetten erre a célra készült tárolókban, vitrinekben legyenek elhelyezve.

 

Miért fontos a műtárgyvédelem?

A műtárgyvédelem elsődleges célja a múzeumok gyűjteményében található műtárgyak történeti és esztétikai megőrzése, valamint ezek élettartamának növelése. Ezt az ezzel foglalkozó szakemberek különböző restaurálási, konzerválási technikákkal végzik.

Fontos, hogy a műtárgyat megfelelő környezetben tároljuk. Ehhez elengedhetetlen, hogy többek között a levegő hőmérséklete, páratartalma, valamint a fény erőssége is megfelelő legyen, és ezek ne károsítsák az értékeket. Ha nincsenek meg az előírt feltételek, a műtárgyak sajnos károsodhatnak a folyamatos restaurálási munkák ellenére is. További fontos szempont, hogy a környezeti paramétereket speciális műszerekkel folyamatosan ellenőrizni, megfigyelni és rögzíteni szükséges.

 

Legfontosabb szempontokMűtárgyvédelem – ne bízza a véletlenre!

  • Megfelelő klimatizáció, hiszen a múzeumi tárgyak lassú károsodását a legtöbb esetben a nem megfelelő hőmérséklet vagy páratartalom okozza.
  • A raktár megfelelő állapota. Elengedhetetlen, hogy a raktár mindig tiszta és lehetőleg minél tágasabb egyen. További fontos szempont a tárgyakat körülvevő levegő minősége.
  • Szakszerű tároló rendszerek. Fontos tudni, hogy a fémből készült rendszerek előnye a fából készültekkel szemben az, hogy könnyen változtathatók a polctávolságok, továbbá mentesek a káros kipárolgástól, gyantáktól és egyéb anyagoktól, továbbá nem költöznek bele kártevők.

Ezért rendkívül fontos, hogy a nagy értékkel bíró műtárgyakat megfelelő helyen tároljuk. Ebben segítséget nyújthat egy olyan cég, ahol a szakemberek jól ismerik a műtárgyvédelemmel kapcsolatos feladatokat.

 

Ne bízza a véletlenre!

A Faberman Kft. nagy szaktudással rendelkező, tapasztalt kollégái biztosítják, hogy kizárólag a legjobb minőségű, az értékes műtárgyak tárolására kiválóan alkalmas termékeket adnak át megrendelőinknek. Széles választékunk tartalmaz többek között vitrineket, képsíneket, paravánokat, és különböző kiegészítőket.

Kérdés esetén keresse meg bizalommal kollégáinkat, akik garantáltan megoldást tudnak kínálni bármilyen felmerülő problémára.